Wygląd i prezencja kelnera, znaczenie znajomości karty menu i karty win, podawanie kart menu, doradzanie przy wyborze potraw, przygotowanie sali konsumenckiej, techniki nakrywania stołów bielizną stołową, dekoracja stołu, przenoszenie talerzy, bulionówek, szkła i filiżanek, sztućców, półmisków, zbieranie talerzy po konsumpcji, zbieranie zastawy stołowej na tacę, powitanie i zajmowanie miejsc przez gości, przyjmowanie zamówienia, serwowanie potraw i napojów, rozmowa z gośćmi, kolejność podawania potraw i napojów, kolejność obsługi, skargi i reklamacje, postępowanie z trudnym gościem, podawanie napojów bezalkoholowych, podawanie napojów alkoholowych, organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych – to wiedza i umiejętności, jakie zdobyli uczniowie klas technikum hotelarstwa oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych podczas kursu kelnerskiego w Zespole Szkół nr 4 RCKU.