Kurs Pilota wycieczek przygotowuje uczestników do wykonywania zadań pilota wycieczek i potwierdzenia kwalifikacji rynkowej „Pilotowanie imprez turystycznych” wpisanej do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
W trakcie kursu uczniowie poznali polskie przepisy regulujące pracę pilota wycieczek, potrafią skompletować informacje krajoznawcze niezbędne do realizacji imprezy turystycznej oraz opracować plan jej realizacji, potrafią zrealizować program imprezy turystycznej zgodnie z planem wytyczonym przez zleceniodawcę, znają zasady i sposoby nadzorowania przebiegu imprezy turystycznej, znają zasady i sposoby sprawowania opieki nad uczestnikami imprezy turystycznej, znają zasady i sposoby rozliczania realizacji imprezy turystycznej po jej zakończeniu, identyfikują swoje kompetencje zawodowych i obszary do rozwoju.

Będąc rezydentem turystycznym, latem mieszkasz w Grecji, Hiszpanii, Chorwacji lub innym atrakcyjnie turystycznym miejscu. Zimą lecisz do Meksyku, Kenii, Tajlandii lub innego egzotycznego kraju. Tam opiekujesz się turystami, którzy spędzają w tym miejscu swoje wakacje.
Kurs Rezydenta Turystycznego to przygotowanie uczestników do wykonywania zadań rezydenta turystycznego.
W trakcie kursu uczniowie poznali polskie przepisy regulujące pracę rezydenta turystycznego, znają zadania, które rezydent wykonuje przed wyjazdem na kierunek wakacyjny, potrafią przywitać turystów po ich przyjeździe na kierunek wakacyjny, przekazać niezbędne informacje i zakwaterować turystów, potrafią poprowadzić spotkanie informacyjne i zaprezentować ofertę wycieczek lokalnych, potrafią podjąć działania w sytuacjach nagłych, awaryjnych i kryzysowych, identyfikować swoje kompetencje zawodowe i obszary do rozwoju.

Wygląd i prezencja kelnera, znaczenie znajomości karty menu i karty win, podawanie kart menu, doradzanie przy wyborze potraw, przygotowanie sali konsumenckiej, techniki nakrywania stołów bielizną stołową, dekoracja stołu, przenoszenie talerzy, bulionówek, szkła i filiżanek, sztućców, półmisków, zbieranie talerzy po konsumpcji, zbieranie zastawy stołowej na tacę, powitanie i zajmowanie miejsc przez gości, przyjmowanie zamówienia, serwowanie potraw i napojów, rozmowa z gośćmi, kolejność podawania potraw i napojów, kolejność obsługi, skargi i reklamacje, postępowanie z trudnym gościem, podawanie napojów bezalkoholowych, podawanie napojów alkoholowych, organizacja obsługi przyjęć okolicznościowych – to wiedza i umiejętności, jakie zdobyli uczniowie klas technikum hotelarstwa oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych podczas kursu kelnerskiego w Zespole Szkół nr 4 RCKU.

Kurs MS-20697-1 Instalacja i konfiguracja Windows 10
Celem kursu MS-20697-1 Implementing and Managing Windows 10 jest dostarczenie wiedzy i umiejętności niezbędnych do instalacji i konfiguracji systemu Windows 10 na komputerach stacjonarnych oraz urządzeniach w środowisku domenowym zarządzanym przez Windows Server.
Nauka instalacji i dostosowania systemu operacyjnego Windows 10 i aplikacji, konfiguracji lokalnej i zdalnej łączności sieciowej oraz zarzadzania pamięcią masową.
Zdobycie umiejętności pozwalających zapewnić bezpieczeństwo danych, zabezpieczyć urządzenia, sieci, a także utrzymywać, aktualizować oraz przywracać dane systemu.

Sylwetka barmana, charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych, prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe, technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi, przyrządzanie koktajli na bazie wyżej wymienionych alkoholi różnymi metodami, zasady serwowania napojów mieszanych, striped drinks: przyrządzanie shotów warstwowych różnymi metodami, zaawansowane techniki dekorowania drinków przy pomocy takich składników, jak: pitaja, marakuja, ananas, kiwi, banan, cytryny, limonki, pomarańcze, winogrona, melon, arbuz, granat, rozmaryn, suszone cytrusy i inne, ergonomia pracy za barem, jak pracować szybko i wydajnie, przygotowanie stanowiska barowego. Z tym wszystkim mogli zapoznać się uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarstwa podczas kursu barmańskiego w Zespole Szkół nr 4 RCKU.

 

28 maj 2018 na warsztatach przy ul. Bankowej, uczniowie PCKZiU rozpoczęli Kurs spawania blach i rur spoinami pachwinowymi stali niskostopowych elektrodą topliwą w osłonie gazów aktywnych metodą MAG 135. Kurs zakończy się egzaminem 25 czerwiec 2018. Prowadzony był przez Uniwersytet Oświatowy z Piły.

 

11  12  14 

13